Toistaiseksi suurin monivuotinen lahjoitus tuo hemofilian hoidon kehitysmaiden potilaiden saataville

Katso Video! Maailman hemofilialiitto, World Federation of Hemophilia, ilmoitti humanitaarisen avustusohjelmansa laajentumisesta. Biogenin, Sobin ja Maailman Hemofilialiiton yhteistyö mahdollistaa hemofiliahoidon pitkäkestoisen humanitaarisen avun kehitysmaihin. Lahjoituksella voidaan muuttaa hemofilian hoitomallia näissä maissa.

Katso video tästä.

Ensimmäiset hemofiliahoitojen lähetykset ovat jo päässeet perille eri kehitysmaiden hoitoyksiköihin, ilmoittivat Biogen (NASDAQ: BIIB), Swedish Orphan Biovitrum AB (publ) (Sobi) (STO: SOBI) ja Maailman hemofilialiitto (WFH) 12. lokakuuta. Nämä lähetykset ovat osa toistaiseksi suurinta tämänkaltaista humanitaarista avustussopimusta, jonka tavoitteena on auttaa kehitysmaiden hemofiliapotilaita.

Avustuksen puitteissa WFH:lle lahjoitetaan viiden vuoden aikana 500 miljoonaa hemofiliahoitoyksikköä ja tämä edustaa merkittävää osuutta humanitaarisen avustusohjelman (Humanitarian Aid Program) laajennuksesta. Avustusohjelma on 20 vuotta sitten aloitettu hanke, jonka tarkoituksena on tarjota hoitoa hemofiliaa sairastaville kehitysmaiden ihmisille. Tämä hanke on ensimmäinen vaihe Biogenin ja Sobin kymmenvuotisesta sitoumuksesta tuottaa miljardi kansainvälistä hemofilian hoitoyksikköä (IU) humanitaariseen käyttöön.

Hemofilia on harvinainen, krooninen ja perinnöllinen häiriö, jossa veren hyytymiskyky on heikentynyt. WFH:n lahjoitusohjelman tarkoituksena on luoda kestävä humanitaarisen avun malli, jolla on mahdollisuus parantaa hemofilian hoitoa sellaisilla maailman alueilla, joissa hemofiliaa sairastavat eivät useinkaan selviydy aikuisikään asti. Heillä diagnoosin saanti ja hoitoon pääsy on rajallista. Lahjoituksella pyritään takaamaan pitkäjänteiset hoidon toimitukset tarvitseviin maihin. Tämä on ensimmäinen kerta, kun hoitoklinikat saavat lääkettä, joka on valmistettu nimenomaan humanitaariseen käyttöön. Ensimmäisinä lahjoituksen saavien maiden joukossa ovat mm. Senegal, Kenia, Filippiinit, Dominikaaninen tasavalta, Uzbekistan, Jordania, Egypti, Marokko, Pakistan, El Salvador, Indonesia, Ghana, Myanmar, Intia, Sri Lanka ja Nigeria.

“Valtaosa kehitysmaiden hemofiliapotilaista ei selviydy aikuisiän yli ja jos selviytyykin, potilaat kärsivät koko elämänsä ajan vaikeasta vammautumisesta ja kroonisesta kivusta,” sanoi tri Assad E. Haffar, WFH:n humanitaarisen avustusohjelman johtaja. “Hyytymistekijävalmisteiden puuttuminen näistä maista on kiireellinen ja tärkeä kansanterveydellinen haaste.”

“Laajentamalla WFH:n humanitaarista avustusohjelmaa suurempien ja ennakoitavampien lahjoitusten turvin meillä saattaa nyt olla mahdollisuus luoda pohja kestävämmälle ja paremmalle hoidolle niissä maailmankolkissa, joissa hoidon tarve on polttava,” totesi WFH:n johtaja Alain Weill.

WFH:n mukaan arviolta 400 000 maailman ihmistä sairastaa hemofiliaa ja heistä yli 300 000 elää alueilla, joissa diagnoosin saanti ja hoitoon pääsy on rajallista. Tällää Biogenin ja Sobin sitoutumisella ja korvaushoidon lahjoituksella WFH:lle  pyritään parantamaan hoitoon pääsyä silloin, kun kyse on hätätilanteista, akuuteista verenvuodoista,  leikkauksista ja myös verenvuotoja ehkäisevästä korvaushoidosta lapsilla.

“WFH on ottanut kahden viime vuosikymmenen aikana suuria edistysaskeleita parantaakseen hemofiliaa sairastavien kehitysmaiden ihmisten hoitoa ja olemme ylpeitä voidessamme vauhdittaa heidän pyrkimyksiään,” totesi John Cox, Biogenin Pharmaceutical Operations and Technology –yksikön johtaja. “Tämä on tärkeä merkkipaalu WFH:n kanssa tekemässämme yhteistyössä ja toivomme, että muut liittyvät mukaan auttamaan, jotta voimme luoda kestävän humanitaarisen avun mallin.”

“Pidämme terveydenhuollon innovaatiota globaalina sitoumuksena. Auttamalla vastaamaan globaaliin hoitotarpeeseen ja tukemalla WFH:n missiota kaikille saatavilla olevasta hoidosta toivomme saavuttavamme merkityksellisen muutoksen kaikkien hemofiliaa sairastavien ihmisten näkökulmasta,” sanoi Sobin pääjohtaja Geoffrey McDonough.

- - -

Maailman Hemofilialiitto, World Federation of Hemophilia

Maailman Hemofilialiitto, World Federation of Hemophilia (WFH), on ei-kaupallinen organisaatio, joka on jo 50 vuoden ajan työskennellyt parantaakseen hemofiliaa ja muita perinnöllisiä verenvuotohäiriöitä sairastavien ihmisten elämänlaatua. Vuonna 1963 perustettu WFH on 27 maassa toimivien potilasjärjestöjen globaali verkosto, jonka Maailman terveysjärjestö WHO on virallisesti tunnustanut. Ks. WFH:n verkkosivut osoitteessa www.wfh.org

Biogen

Huipputasoiseen tieteeseen ja lääketieteeseen keskittynyt Biogen keksii, kehittää ja tuo potilaiden saataville innovatiivisia lääkkeitä hermostoa rappeuttavien ja hematologisten sairauksien sekä autoimmuunihäiriöiden hoitoon. Vuonna 1978 perustettu Biogen on yksi maailman suurimmista riippumattomista bioteknologiayrityksistä. Potilaat kaikkialla maailmassa hyötyvät sen johtavista, MS-taudin ja hemofilian hoitoon tarkoitetuista innovatiivisista hoidoista. Ks. valmisteyhteenvedot, lehdistötiedotteet ja lisätiedot osoitteesta www.biogen.com

Sobi

Sobi on kansainvälinen harvinaissairauksiin erikoistunut biolääkeyhtiö. Kehitämme ja markkinoimme innovatiivisia hoitoja ja palveluja potilaiden elämän parantamiseksi. Lääkevalikoimamme keskittyy ensisijaisesti hemofiliaan sekä tulehduksellisiin ja perinnöllisiin sairauksiin. Markkinoimme myös yhteistyökumppaniemme harvinaissairauksiin keskittynyttä tuotevalikoimaa Euroopassa, Lähi-idässä, Pohjois-Afrikassa ja Venäjällä. Sobi on bioteknologian edelläkävijä, jolla on maailmanluokan osaaminen biokemiassa ja biologisten lääkkeiden valmistuksessa. Vuonna 2014 Sobin kokonaisliikevaihto oli 2,6 miljardia Ruotsin kruunua (380 miljoonaa US dollaria) ja sen palveluksessa oli noin 600 työntekijää. Osake (STO: SOBI) on listattu NASDAQ OMX Tukholmaan. Lisätiedot osoitteessa www.sobi.com.

 

Lisätiedot

Vesa Loponen, Managing Director
puh. 0201 558 847
vesa.loponen@sobi.com     

Timo Ovaska, Medical Science Manager
puh. 0201 558 834
timo.ovaska@remove-this.sobi.com