Harvinaisten sairauksien päivää vietetään helmikuun viimeisenä päivänä

Vuosittain järjestettävää kansainvälistä Harvinaisten sairauksien päivää (Rare Disease Day) vietetään helmikuun viimeisenä päivänä. Harvinaisten sairauksien päivän päätavoitteena on lisätä suuren yleisön ja päättäjien tietoisuutta harvinaissairauksista ja niiden vaikutuksista potilaiden elämään.

Harvinaisten sairauksien päivän päätavoitteena on lisätä suuren yleisön ja päättäjien tietoisuutta harvinaissairauksista ja niiden vaikutuksista potilaiden elämään.

Kampanja on kohdistettu ensisijaisesti suurelle yleisölle ja se myös pyrkii lisäämään tietoisuutta harvinaissairauksista poliitikkojen, viranomaisten, teollisuuden edustajien, tutkijoiden, terveydenhuollon ammattilaisten ja kaikkien niiden keskuudessa, joilla on aitoa kiinnostusta harvinaisiin sairauksiin.

Sen jälkeen, kun EURORDIS ja sen National Alliances – neuvosto vuonna 2008 ensimmäistä kertaa järjesti Harvinaisten sairauksien päivän, ympäri maailmaa on järjestetty tuhansia tapahtumia, jotka ovat koskettaneet satoja tuhansia ihmisiä ja saaneet paljon julkisuutta tiedotusvälineissä. 

Harvinaisten sairauksien päivän aikaansaama poliittinen voima tehostaa myös tiedottamista. Tiedottaminen on edesauttanut huomattavasti harvinaissairauksien kansallisten suunnitelmien ja ohjeistuksen kehittämistä monissa maissa.

Vaikkakin hanke käynnistettiin ensin eurooppalaisella tasolla, siitä on kehittynyt maailmanlaajuinen ilmiö, johon USA liittyi vuonna 2009 ja vuonna 2014 mukana oli jo ennätykselliset 84 maata. Toive on, että vuoden 2015 aikana monia muita maita liittyy kampanjaan. Jotkut maat ovat päättäneet parantaa tietoisuutta harvinaissairauksista vielä ponnekkaammin; esimerkiksi Espanja julisti vuoden 2013 kansalliseksi harvinaisten sairauksien vuodeksi.

Tavoitteena on Maailman terveysjärjestön WHO:n puolesta julistaa helmikuun viimeinen päivä viralliseksi Harvinaisten sairauksien päiväksi ja parantaa harvinaissairauksien tunnettuutta maailmanlaajuisella tasolla.

Verkkosivustolta rarediseaseday.org saat tietoa maailmalla järjestettävistä tuhansista tapahtumista, jotka lisäävät tietoisuutta harvinaissairaiden ja heidän läheistensä elämästä. 

Yhteistyökumppaneista

Harvinaisten sairauksien päivä ei olisi mahdollinen ilman ympäri maailmaa toimivien potilasyhdistysten jatkuvaa pyrkimystä parantaa tietoisuutta harvinaissairauksista niitä sairastavien ihmisten ja heidän läheistensä keskuudessa paikallisella tasolla. 

National Alliances on kattojärjestö, jonka alla toimii useita harvinaissairauksien yhdistyksiä eri maissa tai alueilla.

Lue lisää: www.rarediseaseday.org